Χαρακτηριστικά 2018-06-17T11:30:37+00:00

Χαρακτηριστικά

Ποικιλία: 100% Κορωνέικη

Υψόμετρο: 260 μέτρα

Φύτευση: Παραδοσιακή

Περίοδος συγκομιδής (2017): Μέσα Νοεμβρίου-μέσα Δεκεμβρίου

Μέθοδος συγκομιδής: Ελαιοραβδιστικά μηχανήματα χειρός

Ψυχρή έκθλιψη: Ναι (έως 27 °C)

Τύπος ελαιοτριβείου: Κλειστού τύπου, τριών φάσεων

Μεταφορά/Αποθήκευση: Ανοξείδωτες δεξαμενές

Φιλτράρισμα: Ναι

Κριτήρια Ποιότητας

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας αλλά και τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το παρθένο ελαιόλαδο (δηλαδή ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες) που φέρει συγκεκριμένα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, για να καταταχθεί ένα ελαιόλαδο σε κάποια κατηγορία, πρέπει να υποβληθεί :

α) σε χημική και β) σε οργανοληπτική ανάλυση.

Χημική Aνάλυση

Κατά τη χημική ανάλυση προσδιορίζονται ορισμένες φυσικοχημικές παράμετροι, δηλαδή:

i) τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (η γνωστή σε όλους μας οξύτητα),

ii) τα υπεροξείδια,

iii) οι κηροί και

iv) η απορρόφηση στο υπεριώδες (σταθερές Κ270/Κ232/ΔΚ), οι οποίες καθορίζουν την φρεσκάδα, τη γνησιότητα και τα επίπεδα οξειδωτικής αλλοίωσης του ελαιόλαδου.

Φυσικοχημικά Xαρακτηριστικά*

Τιμή

Όρια

Οξύτητα (%)

0,29

≤ 0,8

Κ268

0,110

≤ 0,22

Κ232

1,607

≤ 2,50

ΔΚ

-0,004

≤ 0,01

Αριθμός υπεροξειδίων

7,3 meqO2/kg

≤  20,0

Κηροί

19 mg/kgr

≤ 150

Θέλοντας να είμαστε σίγουροι ότι το «Ταξίδι» μας είναι, εκτός από κορυφαίας ποιότητας, και απόλυτα ασφαλές, πραγματοποιήσαμε πρόσθετους ελέγχους για την παρουσία πλαστικοποιητών, ορυκτελαίων ή ιχνών φυτοφαρμάκων. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και ήρθαν ως επιβράβευση των προσπαθειών και των συνειδητοποιημένων επιλογών μας. Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από τα παραπάνω. Απολαύστε το «Ταξίδι» άφοβα λοιπόν, προσφέροντας στον οργανισμό σας όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι πρώτοι που το καταναλώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη είμαστε εμείς οι ίδιοι!

*κατά την τυποποίηση. Με την πάροδο του χρόνου τα χαρακτηριστικά αυτά μεταβάλλονται ελαφρώς, φυσικό επακόλουθο της παλαίωσης του ελαιόλαδου.

Οργανοληπτική Aνάλυση

Κατά την οργανοληπτική ανάλυση από πιστοποιημένη ομάδα γευσιγνωστών (panel test) αξιολογείται η παρουσία των θετικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιόλαδου, δηλαδή του φρουτώδους, του πικρού και του πικάντικου, και αποκλείεται η παρουσία ελαττωμάτων (ταγγό, μούργα, κ.ά.). Ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, ένα ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται εξαιρετικό παρθένο ΜΟΝΟ εφόσον εντοπίζεται φρουτώδες και ΔΕΝ εντοπίζεται κανένα ελάττωμα.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά*

Την πρώτη αυτή χρονιά επιλέξαμε να συλλέξουμε τον καρπό μας στα πρώτα στάδια της ωρίμανσής του. Επιδιώξαμε με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουμε τα πλούσια αρώματα χωρίς όμως το σχετικά έντονο πικάντικο και πικρό της άγουρης Κορωνέικης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με φρουτώδες μέτριας έντασης. Τα ιδιαίτερα αρώματά του από γρασίδι, μπανάνα, πράσινο πιπέρι και οι νότες από εσπεριδοειδή και βότανα αφήνουν μια γλυκιά επίγευση στο στόμα.

*κατά την τυποποίηση. Με την πάροδο του χρόνου τα χαρακτηριστικά αυτά μεταβάλλονται ελαφρώς, φυσικό επακόλουθο της παλαίωσης του ελαιόλαδου.